Понеделник, Юни 17, 2024
   
Текст

Мечките, вълците и рисовете се завръщат в Европа

В последния век са се възстановили популациите на големи хищници на Стария континент

Застрашени от изчезване в Европа в началото на 20-ти век, заради нерегламентиран лов или стесняване на техните естествени територии, големите хищници се завръщат на Стария континент.

Това съобщава Франс прес, позовавайки се на данните от мащабно преброяване на територията на цяла Европа, без Русия и Беларус, публикувани в американското списание "Сайънс", за което са работили 76 учени от 26 държави.

Най-много се е увеличила популацията на кафявите мечки, около 17 000 на брой, които живеят постоянно на територията на 22 страни (485 400 кв. км).

Сивите вълци, вторият най-разпространен в Европа вид големи хищници, които са над 12 000 на брой, живеят в 28 страни върху площ от 798 300 кв. км.

Евроазиатският рис е на трето място с около 9000 животни, които се срещат в 23 страни (813 400 кв.км.).

И накрая полярният лакомец (росомаха), вече достига около 1250 на брой, аклиматизирал се към по-сурови климатични условия в Норвегия, Финландия и Швеция. Тези четири вида големи хищници живеят и се възпроизвеждат на места, доминирани от хората и, в по-голямата си част, извън защитени зони, като националните паркове.

Статистическите данни подсказват, че тези хищници могат перфектно да съжителстват с хората в едно и също пространство, доминирано от последните, което е свидетелство за успеха на политиките за съхраняване на видовете, изработени от Европейския съюз за мащаба на целия континент, сочат авторите на изследването.

Така в момента в Европа има два пъти повече вълци, в сравнение със САЩ, чиято територия е два пъти по-голяма от европейската. Това показва, че "моделът на споделяне на територията, на която хора и хищници съществуват съвместно, може да функционира върху цял един континент", сочи изследването.

В него е изтъкната и ролята на приетите закони за защита в Европа и по-специално Бернската конвенция от 1979 за запазване на дивите видове в тяхната естествена среда, както и Директивата за хабитатите от 1992, допринесли за успеха за опазването на тези видове хищници.

Източник: БТА

Фото галерия

Видео галерия