Събота, Май 18, 2024
   
Текст

- Предпазване на хората

7Безопасното съжителство с кафявата мечка е възможно в XXI век. Затова обаче е задължително местните общности в районите й да познават нравите на горския обитател, да получават инструкции как да живеят съвместно с него. Особено важно е информирането и подготовката от март до юли, когато животните са най-активни в набавянето на храна, след дългия зимен сън.

Повечето щети и инциденти не се дължат на нарасналия брой мечки, а на засиленото човешко присъствие в техните местообитания, на обезпокояването им, на „скъсената дистанция” и нарушаване на така важния взаимен респект. Поведението на мечките до голяма степен се определя от дейностите на хората!

  Видео:

  Галерия:

61_1OLYMPUS DIGITAL CAMERA<Digimax S600 / Kenox S600 / Digimax Cyber 630>Minolta DSCMinolta DSC61_7<Digimax S600 / Kenox S600 / Digimax Cyber 630>61_961_1061_11Minolta DSC

Какво да правим, ако срещнем мечка?

Какво да правим ако срещнем мечка? Когато се движите в "мечи" район, говорете, пейте, свиркайте, потропвайте, така че да ви чуят поне от 30 метра. Ако се движите тихо, може да се озовете в «личното пространство» на мечката и да я изненадате. Тогава, мечката се чувства силно застрашена и може да мине през вас. После, уплашена ще избяга. Обикновено последствията са одраскване, натъртване и силен уплах.

Прочети цялата статия

Мултимедиен диск ,,Как да живеем с мечки?"

CD_view view_online
Download_iso

Видео галерия