Понеделник, Юни 17, 2024
   
Текст

Избягване на инциденти - причини за злополуки - какво да правим ако срещнем мечка?

Какво да правим, ако срещнем мечка?

Minolta DSCКогато се движите в "мечи" район, говорете, пейте, свиркайте, потропвайте, така че да ви чуят поне от 30 метра. Ако се движите тихо, може да се озовете в «личното пространство» на мечката и да я изненадате. Тогава, мечката се чувства силно застрашена и може да мине през вас. После, уплашена ще избяга. Обикновено последствията са одраскване, натъртване и силен уплах.

При заплаха, мечката гледа да сплаши противника. Първо бие с лапи земята или кърши храсти и клони. После се изправя на задните си крайници, за да изглежда по-голяма и замахва с предните, като сумти и издава дрезгави крясъци. Ако и това не помогне, надава оглушителен рев, показва всичките си зъби и щрака с челюсти. Изправената мечката никога не напада. Тя изразява любопитство, изследва обстановката и обикновено следва бягство.

Прочетете още: Какво да правим, ако срещнем мечка?

 

Причини за сблъсък

62_1Обичайно при среща с човек, мечката го подушва и чува отдалеч и се отдалечава спокойно. Дори когато необмислените действия на хората я предизвикват, мечката се показва „по-умна”. Редките случаи на нападнати хора се дължат на следните причини:

  •     - при изненадваща поява на човек на по-малко от 10 метра;
  •     - при защита на малките – майката възприема всяка поява на човек като заплаха за рожбите си;
  •     - при защита на „трапезата си“ – когато човек я изненада по време на хранене.
  • Прочетете още: Причини за сблъсък

   

Видео галерия