Вторник, Юни 18, 2024
   
Текст

Традиции и култура - древни вярвания, фолклор и приказки, „мечешки” празници

Древни вярвания

81_1Древните българи са избягвали безпричинно да убиват мечка и да я ползват за храна. Сведения от 12–ти век говорят, че не е редно кожа от мечка да служи за дреха и завивка. Преследвали са само стръвниците, но и тогава ловецът спазвал поредица от ритуали за оправдаване на постъпката си. В много поверия се смята, че убитият от мечка е наказан справедливо.

Стара традиция е да се обръщаме към нея с ласкави имена, израз на уважение и роднинство – баба Меца, Медун, Мецана и др. Според старите славянски вярвания мечката е по-силна от дявола и там, където тя стъпи, злите сили бягат.

Прочетете още: Древни вярвания

 

Фолклор и приказки

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОбщуването с мечките е развивало въображението на народа ни и е дало израз във фолклора. Огромна и силна, според вярванията, мечката е способна да дари със здраве болни и немощни. Затова при посещения на мечкадари по селата, болните са лягали на земята, „за да ги гази мечка за здраве”. Космите й пък, според поверията, били лек срещу уплах. С тях прекадявали пострадалите, за да се успокоят след страшна случка. Изразът „Мечка страх, мене не!“ е заклинание за смелост. Има много народни поговорки, които показват връзката с дивия звяр: „Гладна мечка хоро не играе“, „Яде като мечка, работи като буболечка“, „Мечешка услуга“, „Който го е страх от мечка – да не ходи в гората“, „Когато мечката не ти гази ръжта, не я закачай!“.

Прочетете още: Фолклор и приказки

   

„Мечешки” празници

83_4Много митове и обичаи свързват мечката с културата и вярванията на народа ни. Един обаче е чисто “мечешки” – Андреевден. Този празник има стар славянски корен и се почита като ден на мечките. Чества се на 30-ти ноември и е покровителстван от свети Андрей.

Една от притчите гласи, че свети Андрей бил самотен отшелник, който се прехранвал от планинската си нивица. Мечка обаче изяла единствения му вол. Разгневен, светецът уловил мечката и я впрегнал в ралото наместо вола. Така подчинил дивия звяр на волята си за справедливост. За това свети Андрей е почитан като патрон на мечките и техен повелител. Този ден се тачи и за предпазване от мечки. Свързва се и с плодородието през следващата година, защото денят започва да нараства. “На Едрей денят започва да наедрява колкото едно просено зърно.

Прочетете още: „Мечешки” празници

   

Видео галерия