Понеделник, Април 15, 2024
   
Текст

Какво е проблемна мечка? Нерегламентирани сметища и разхвърляне на боклуци. Подхранване и примамване на дивеч

Какво е проблемна мечка?

63_1Мечка, която вместо да избягва човека се приближава опасно близо и често и става заплаха за него и собствеността му, се нарича „проблемна“. Причината за подобно поведение може се дължи на болест, липса на достатъчно храна в природата, оставяне на стада домашни животни без надзор, или поради изкуствено подхранване от човека и разхвърляне на отпадъци, при което мечката лесно започва да свързва миризмата на човека с лесно добитата храна.

Всяка достъпна храна в обсега на действие на мечките е добра за тях, а човешките правила и закони са им непонятни.

Прочетете още: Какво е проблемна мечка?

 

Влиянието на бунищата

65_5Малките общини и села, особено в районите с най-голяма плътност на мечки, нямат заградени сметища или съществуващите са нерегламентирани. Сметищата привличат с „лесната храна” и мечките започват да свързват миризмата на хора с положително преживяване. Мечка, която е свикнала да яде остатъци от човешка храна, не може да бъде отучена! Това създава опасност от пряк контакт с човека и нежелани и за двете страни срещи.

Ето защо трябва да се спре изхвърлянето на храни, хранителни отпадъци и трупове на умрели животни извън определените места. Складирането на отпадъци или изграждането на неохраняеми сметища в мечи местообитания е рисково и може да доведе до неприятни последици.

Прочетете още: Влиянието на бунищата

   

Видео галерия